FAQ

Vanliga frågor


Jag är inte döpt. Kan jag konfirmeras ändå?

Absolut. Du kan anmäla dig till konfirmationen och påbörja din konfirmationstid. Men för att bli konfirmerad måste du vara döpt. Detta dop kan ske under konfirmationstiden.

Jag är medlem i en annan församling, kan jag ändå konfirmera mig hos er?
Du är varmt välkommen med din ansökan. Om många anmäler sig går dock de som bor i församlingen före.

Jag är inte med i Svenska kyrkan. Kan jag konfirmera mig ändå?
Ja! Om du är döpt kan du bli medlem på en gång annars blir du det genom konfirmationen. Om du inte är döpt blir du det någon gång under konfirmandtiden, före själva konfirmationsgudstjänsten

Jag bor i Östra Ryds församling, men vill konfirmera mig någon annanstans , går det?
Absolut!  Gå gärna in på följande länk för att få tips och idéer var du kan konfirmera dig. https://www.svenskakyrkan.se/konfirmation/konfirmandsok

Kostar det något att konfirmeras?
Östra Ryds församling har tagit beslutet att all barn- och ungdomsverksamhet är gratis. Så det kostar ingenting! Om du bor i Östra Ryds församling och vill konfirmeras någon annan stans är det också gratis. 

Jag är rädd för att vara i fokus och stå framför folk, hur gör jag då med konfirmationen ?
Vi löser det, vi tvingar inte någon till något som den inte är bekväm med.

Jag är 16 år och har kommit på att jag vill konfirmeras. Hur gör jag?
Du är välkommen att skicka in din anmälan. Många församlingar i Svenska kyrkan erbjuder konfirmation för den som är över femton år. Även vuxna kan konfirmeras - det finns ingen övre åldersgräns. Hör av dig till oss så hjälper vi dig. 

Jag har dyslexi och gillar inte att tvingas läsa högt ur Bibeln eller göra något annat där det blir tydligt med lässvårigheterna.
Vi jobbar med upplevelsebaserad undervisning och det är inte många moment av högläsning. Vi tvingar inte att göra något som den inte är bekväm med. Men informera oss gärna innan, så att vi vet.

Jag tycker inte om att sova borta och oroar mig för lägren. Hur gör jag?
Många konfirmander upplever lägervistelserna som minnen för livet och vi ledare gör vårt bästa för att det ska bli goda och roliga minnen. Därför är det bra om vi  känner till oro och farhågor så att vi kan stötta och hjälpa om det behövs.  Lägren äger rum runt om i Östergötland så där finns alltid en möjlighet att åka hem över natten.

Jag vet inte om konfa är något för mig? Kan jag komma och testa?
Absolut ! Du är välkommen att prova på och du kan hoppa av om det inte känns rätt.